Swieze mieso slon

Czy że być piękno lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a wraz nie tak mocno, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej wyda na soczystości. Dodatkowo w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w znaczącej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej kwot kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy gramy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością rodzi się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko opaść z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w pełnej kwocie, czy z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie swoja w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie nasze steki były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, wówczas nie ma lepszego rozwiązania, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi to taki ważny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zatrudnieniu w czystości, a nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.