Kolektory plaskie a prozniowe porownanie

Pakowanie próżniowe jest fantastycznym środkiem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, i tymże samym generuje oszczędności dla swego budżetu.

Urządzenia próżniowe są niezwykle prymitywne w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich dobranych opakowań. Na zbycie są innego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone specjalnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują także niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w forma próżniowy, wydłuża jej przydatność do użytkowania, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony styl oraz zapach, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, i też łączone w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie przechowywane w ten system nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że wyniki nie mają kontaktu do powietrza, które stanowi istotną przyczyną zmniejszania się artykułów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy wspominać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, żebym nie przenieść na produkty innego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej polecane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią wówczas niskie urządzenia, w jakich pakowanie dokonuje się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji z funkcji, które ma, siły także od producenta, przecież te najpiękniejsze dedykowane są raczej dla młodych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, które korzystają jakąś, czy dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można jeszcze używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak musi toż silnych umiejętności. Pakować można łatwo wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, produkty oraz warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Całe te ułatwienia są oddane do pakowania dużych partii żywności.